flere essays fra checkjobnet...

Hvordan finder man en nål i en høstak?

Der findes (mindst) to meget forskellige metoder til at finde en nål i en høstak.

 

Metode 1

Den ene metode, som er lidt primitiv og gammeldags, består i at sætte sig ned ved høstakken bevæbnet med en magnet. Man tager derefter ét strå ad gangen, lægger det på gulvet, fører magneten her over strået og undersøger om det hænger fast - i.e., om strået er magnetisk. Hvis det er tilfældet, er det ikke et strå, men nålen man har fundet - og man har løst opgaven.

 

Det vil sige, det har man ikke helt, for man ved jo ikke, om der skulle være flere nåle i høstakken. Så den omhyggelige person fortsætter indtil han/hun har været igennem hele stakken og har forvisset sig om, at der virkelig kun var én nål i høstakken.

 

Denne metode har én fordel: Man er sikker på at finde nålen - hvis der altså er en. Ulempen er imidlertid, at et tager meget lang tid at gennemgå hele høstakken. Man risikerer at blive gammel, indskrænket og dum, hvis man bruger al sin tid på at sidde og undersøge om strå er magnetiske.

 

Metode 2

Den anden metode er at opfinde en simpel maskine, der kan skære strå i små stykker, lade stumperne passere magneten automatisk. Når hele stakken har været forbi magneten, undersøger man hvor mange nåle, der er fanget på magneten.

 

Det tager selvfølgelig tid at opfinde og bygge maskinen, men når man først har maskinen, kan man hurtigt og nemt undersøge alle de høstakke, man har lyst til. Og man kan tilbyde sine venner og bekendte, at undersøge deres høstakke for at se om der skulle være nåle i dem.

 

 

Og hvad har det så at gøre med jobsøgning?

Hvis du i beskrivelsen ovenfor erstatter "høstak" med jobnets jobdatabase, "nål" med job, "magnet" med send en ansøgning og "simpel maskine" med CheckJobnet, forstår du måske hvor jeg vil hen...

 

Det er ind imellem en god ide, at anvende meget enkle billeder for at illustrere en problemstilling, billeder, som selv hr. Frederiksen kan forstå. De fleste, inklusiv hr. Frederiksen, kender en høstak og en magnet. Og har let ved at forestille sig, at det vil tage meget lang tid, hvis man skal have hvert eneste strå i hånden for at afgøre om det skulle være nålen. De fleste vil sandsynligvis også kunne forestille sig, at det er smartere og meget hurtigere, at hælde hele høstakken i en maskine og få nålen leveret automatisk.